Kindermassage

Je hebt als ouder/verzorger al meerdere dingen geprobeerd en je wil liever geen medicatie gebruiken. Toch wil jij je kind graag helpen, maar hoe?

Misschien is massage niet het eerste waar je aan denkt want je hebt geen tijd. Je hebt het al druk genoeg met werk en de combinatie te zorgen voor je kind. Omdat het niet lukt om alles naar wens rond te krijgen draag je onbewust of bewust een schuldgevoel met je mee. En schuld draagt weinig positiefs bij aan de opvoeding, het geeft alleen maar extra ballast op je schouders.

Contact maken met je kind door aanraking, kost in werkelijkheid niet zoveel tijd als je denkt. Deze Holistische massage levert jullie veel positieve energie op en zorgt ervoor dat jullie meer aan kunnen.

Wanneer er veel spanning is en je lichaam dit als stress ervaart, maakt het lichaam eerst adrenaline aan. Bij de volgende stap dus wanneer het lichaam langer blootgesteld blijft aan stress, wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt. Een teveel aan dit hormoon kan een burn-out tot gevolg hebben. Bij baby’s kan een extreem teveel cortisol de hersenen beschadigen. Tevens verlaagt dit cortisol hormoon de oxytocine spiegel. Wat bij kinderen concentratieproblemen, hoofdpijn, geheugenproblemen, slaapstoornissen, depressies ,angststoornissen en andere stress gerelateerde ziekte veroorzaakt.

oxytocine zorgt ervoor dat je weerstand wordt verhoogd.

En daarnaast verbetert oxytocine ook het leervermogen, verlaagt de bloeddruk, vermindert de productie van cortisol het stresshormoon en adrenaline en zorgt voor een effectieve spijsvertering.

Oxytocine beter bekend als het Knuffelhormoon of hechtingshormoon.

Dit hormoon zorgt er ook voor dat een kind minder bang wordt en makkelijk vriendjes maakt. Bewezen is dat tijdens een uitwisseling van liefde en aandacht ook het immuunsysteem wordt geactiveerd, wat onze geestelijke en lichamelijke weerstand verhoogt.

De huid is ons grootste orgaan!

De huid speelt een belangrijke rol bij het bindingsproces en de sociale en geestelijke ontwikkeling, maar ook bij de ontwikkeling van lichamelijke functies en groei. Het is ons grootste en gevoeligste orgaan, het beschermt ons en omhult ons totaal. Het is onze tastzin, met het vermogen om de wereld om ons heen te voelen en het zorgt ervoor dat we onze grenzen ervaren.

Massage komt in hoge mate tegemoet aan de behoefte om aangeraakt te worden. Het heeft niet alleen een positieve uitwerking op alle lichaamsfuncties, het geeft een kind vooral vertrouwen en zelfvertrouwen door aandacht en liefde. Het krijgen van een massage geeft ontspanning en innerlijke rust. Massage maakt kinderen sterk en minder kwetsbaar. Het zet ze terug in hun eigen kracht! 

Liefdevol aanraken?

Met liefde wordt hier bedoeld bewuste aandacht. Van een warme handdruk tot een spontane omhelzing. Of een ontspannende massage, kusjes en knuffels. Een welgemeend schouderklopje, een vriendelijk woord en een warme glimlach passen ook in dit plaatje.

Deze kindermassage is opgebouwd uit 3 onderdelen:

* Hoofdmassage

* Buikmassage * Voetreflexmassage

Hoofdmassage.

De hoofdmassage is een van de effectiefste manieren om een kind te helpen rust te creëren in zijn eigen lijf. In het hoofd komen alle zintuiglijke indrukken binnen. Soms Is het hoofd vol en is het kind niet meer in staat nieuwe indrukken te verwerken.

In de buik verteer je niet alleen voedsel maar ook indrukken. Denk hierbij aan de darmen, bij teveel indrukken, kun je fysieke klachten gaan ervaren zoals buikpijn, obstipatie diarree en hoofdpijn. Door de buikmassage komt er ruimte voor emotie en die mag er zijn.

Voetmassage

Op de voeten zitten alle reflexzones van het hele lichaam, hier komt dus alles samen. De voeten verbinden ons met de aarde. Door middel van voetreflex massage wordt stress en spanning in het lijf verminderd. Het zorgt voor een betere doorbloeding en verbetert de toevoer van voedingsstoffen naar alle delen van het lichaam. Hierdoor zit je lekkerder in je vel.

Ieder kind is anders!

Omdat ieder kind anders is, wordt de massage door ieder kind anders ervaren. Alles is goed! Bij een massage komen kinderen los van alle indrukken van de dag. Het zorgt voor ontspanning en heeft baat bij een goede nachtrust. Massage draagt bij tot een betere ontwikkeling en versterkt de balans van het kind. Het is daarbij een prachtige methode om kinderen letterlijk en figuurlijk in het fysieke lichaam te zetten waarbij het kind in eigen kracht leert te staan. De massage is verder bedoeld om verstoring op te heffen op het fysieke, mentale en emotionele vlak. Zo kunnen kinderen nieuwe informatie beter opnemen en zal de concentratie verbeterd worden.

Aromatherapie

Bij deze kindermassage maak ik gebruik van etherische oliën. Het kind kiest zelf zijn /haar olie d.m.v. het trekken van een kaartje of het ruiken aan de olie.

Welk kaartje trek jij?